Hand & pols

Boutonnière of knoopsgat-misvorming

Wat is het?

Een boutonnière of knoopsgatmisvorming is een strektekort van het middelste gewricht (PIP gewricht) van de vinger samen met een overstrekking van het eindkootje (DIP gewricht)

Boutonniere

Deze aandoening ontstaat wanneer het centrale deel van de strekpees ter hoogte van het PIP-gewricht (de centrale slip) kapot gaat. Het PIP-gewricht komt dan tussen de beide buitenste delen van de strekpees te zitten, als een knoop in een knoopsgat. Hierdoor gaat de strekpees werken als een buiger van het PIP-gewricht, waardoor de aandoening zichzelf in stand houdt. Op het DIP-gewricht komt zeer veel strekspanning te staan, waardoor dit gewricht overstrekt wordt. Knoopsgat

Een boutonnière misvorming komt het meeste voor bij reuma, maar kan ook ontstaan na een ongeval met de vinger door een scheur in de strekpees, bvb tijdens het sporten.

Behandeling

De behandeling is meestal niet-operatief, waarbij het PIP-gewricht door een verend spalkje enkele weken in strekking wordt gehouden.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er een stuk bot door de pees is losgekomen, zal de chirurg de kapotte centrale slip herstellen. In beide gevallen wordt er zo snel mogelijk gestart met een oefenprogramma, waarbij het PIP-gewricht gestrekt wordt gehouden door een klein spalkje. Het spalkje moet gedurende 6 tot 8 weken dag en nacht blijven zitten. Vanaf de 8e week mag het spalkje tijdens het oefenen afgedaan worden, zodat ook het PIP-gewricht geoefend kan worden. Na 12 weken hoeft het spalkje niet meer gedragen te worden, en is de hand zover genezen dat alles er weer mee gedaan mag worden.     DIP gewricht : het verst gelegen gewricht in de vinger PIP gewricht : het dichtst gelegen gewricht in de vinger.

Behandeling