Heup

Wat is een totale heupprothese?

Klassieke totale heupprothese

HeupprotheseBij een klassieke totale heupprothese wordt de versleten kom vervangen door een kunstkom (nieuwe cup in het acetabulum). De versleten kop wordt vervangen door een metalen steel die in de mergholte van het bovenbeen geplaatst wordt. Op deze steel komt dan een nieuwe kunstkop.

 

Afhankelijk van uw leeftijd en botkwaliteit wordt gekozen voor een prothese met cement dan wel een cementloze prothese. Soms kan geopteerd worden voor een combinatie van beide technieken. Al deze technieken staan een onmiddellijke volledige belasting van het heupgewricht toe.  U zal na de operatie dus onmiddellijk op het geopereerde been mogen steunen. Welk type van prothese voor u de beste optie is wordt besproken tijdens de consultatie in de polikliniek. Heupprothese

De types prothesen die binnen het AZ Damiaan door Dr. de Geest geplaatst worden hebben in het verleden hun degelijkheid bewezen.

In het AZ Damiaan wordt uw heup geopereerd via een techniek waarbij GEEN ENKELE SPIER OF PEES WORDT DOORGESNEDEN. Deze techniek, AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) genoemd is gekenmerkt door een kleine insnede aan de voorzijde van de dij / lies. Het operatielitteken is vrijwel steeds kleiner dan 10 cm.

De voordelen van deze minimale invasieve spiersparende chirurgie zijn de volgende: door de kleinere incisie (wonde) waardoor de heupprothese wordt geplaatst en doordat geen spieren worden gekliefd of losgemaakt, gaat dergelijke ingreep meestal gepaard met:

Heupprothese

  • een korte hospitalisatie
  • een snellere mobilisatie
  • minder pijn
  • minder bloedverlies
  • een sneller herstel
  • een kleiner litteken